Przepisami trzeba się dzielić
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

KUCHNIA INDYJSKA

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

To jedno z najpopularniejszych hinduskich dań. I jedno z ulubionych mojego męża, więc cóż - musiałam się z nim zmierzyć. Przepisów jest bardzo dużo i bardzo się różnią. Ten przepis jest wypadkową kilku różnych. Niestety mój biryani nie smakował tak jak danie w naszej ulubionej restauracji. Aczkolwiek było dobre. Chyba dałam za dużo imbiru i za kwaśny jogurt. Następnym razem albo dodam trochę cukru, albo poszukam mniej kwaśnego. No i zamiast papryczek dodam chilli w proszku.

biryani

pierś kurczaka - pokrojona w kwadraty albo paski, ale niezbyt duże

olej do smażenia

jedna spora cebula pokrojona w cienkie "pióra"

3-4 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę

nieduży kawałek imbiru - starty

1 ostra papryczka (może być więcej) - bez gniazd nasiennych i posiekana

2-3 nasiona kardamonu - rozgniecione

łyżeczka kolendry - roztartej

łyżeczka garam masala

łyżeczka kuminu

kurkuma - szczypta do gotowania ryżu i pół łyżeczki do kurczaka

łyżeczka curry

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - można dodać małego pomidora - bez nasion i skóry - pokrojonego na ćwiartki

jogurt naturalny - ok. 100 - 150 ml

1 albo 2 jajka ugotowane na twardo

spora filiżanka ryżu basmati

Zaczęłam od ugotowania ryżu. W sporym garnku, w dużej ilości wody ugotowałam ryż - na sypko, z dodatkiem kurkumy i soli. Ugotowany ryż odcedziłam na sitku i odłożyłam na bok.

Na oleju podsmażyłam cebulę - musi się zeszklić i być miękka. Następnie dodałam czosnek, imbir i papryczkę - podsmażyłam mieszając. Dodałam po kolei przyprawy - smażyłam mieszając. Zaczęłam od dużych nasion kardamonu - skończyłam na sproszkowanych. Następnie dodałam kurczaka - smażyłam wciąż mieszając. Wystarczy kilka minut - o ile kurczak jest faktycznie drobno pokrojony. Na koniec dodałam jogurtu i pasty pomidorowej - wymieszałam i na wierzch kurczaka wysypałam ryż.

Garnek przykryłam bawełnianym ręcznikiem kuchennym a na nim położyłam przykrywkę. Odstawiłam na 10 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie zdjęłam garnek z gazu. Odstawiłam na 10 minut i już. Danie gotowe. Wystarczy je przełożyć na półmisek a na wierzchu położyć ugotowane jajko - może być w całości albo przekrojone na pół lub w ćwiartki.

czwartek, 15 marca 2012

curry z kurczaka na ostro

pierś kurczaka - podwójna, pokrojona w kostkę

olej do smażenia

łyżeczka nasion kminu rzymskiego - może być ewentualnie mielony

pół łyżeczki nasion kolendry, można je rozgnieść

1/4 łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki garam masala

2 liście limonki kafir

mała, ostra czerwona papryczka, bez nasion (ja dałam pół, ale można podkręcić smak i ostrość)

2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

1 duża, żółta posiekana cebula

mały kawałek imbiru - starty na tarce

450 g dojrzałych pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)

sól do smaku

ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam posiekaną drobno papryczkę, czosnek, imbir i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Dusiłam około 15-20 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał. Następnie dodałam kurczaka, pokrojonego w spore kawałki i podsmażonego na patelni na oleju. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam całość około 30 minut.

poniedziałek, 27 lutego 2012

To wyjątkowo szybka, ale zarazem smaczna wersja wegetariańskiego curry.

curry z ciecierzycy i cukiniicurry z ciecierzycy i cukinii

2 łyżki oleju

łyżeczka nasion kminu

pół łyżeczki nasion kolendry

1/4 łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki garam masala

liść limonki kafir

mała, ostra papryczka

2 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana cebula

mały kawałek imbiru - posiekany

450 g pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)

450 g gotowanej cieciorki (użyłam cieciorki z puszki)

1 spora cukinia

1 cytryna

ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt

Na sporej patelni - albo w szerokim garnku o grubym dnie - rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam papryczkę, czosnek i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Smażyłam około 10-15 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał.

Następnie dodałam cieciorki i cukinii pokrojonej w kostkę. Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość kilka minut. Polałam sokiem z połowy cytryny, wymieszałam i przełożyłam do miski. Na curry położyłam łyżkę jogurtu naturalnego. Gotowe.

sobota, 20 marca 2010

4 piersi kurczaka albo taka sama ilość mięsa z kurzych udek - pokrojonych w paski (albo

olej/ masło klarowane do smażenia (można też kurczaka upiec w piecu)

Marynata do kurczaka:

1/2 szklanki jogurtu

1 łyżeczka startego imbiru

2 roztarte ząbki czosnku

po 1 łyżeczce chilli - chyba, ze ma to być wersja łagodna - wtedy dodaje łagodnej, czerwonej papryki i kuminu albo 2 łyżeczki mieszanki garam masala a do tego czerwona, łagodna papryka

4 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

Kurczaka zamarynowałam na noc: w dużej misce wymieszałam jogurt z sokiem z cytryny, przyprawami, imbirem i czosnkiem. Dodałam do tego kurczaka i wstawiłam do lodówki.

Następnego dnia podsmażyłam osączonego z jogurtu kurczaka na klarowanym maśle - przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.


Jeśli klasyczny kurczak tikka okaże się za suchy można zrobić sos i z kurczaka tikka powstanie kurczak tikka masala:

w garnku rozpuściłam masło klarowane a na nim podsmażyłam cebulę posiekaną w drobniutką kostkę, do zeszklonej cebuli dodałam 2 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę tartego imbiru, 2 łyżeczki mielonego kuminu i łyżeczkę mielonej kolendry. Chwilę podsmażałam i dodałam puszkę posiekanych pomidorów z puszki. Sól do smaku. Można dodać świeże ale nie o tej porze roku :/ Dusiłam na małym ogniu około 15-20 minut. Wyłączyłam gaz i dodałam pół szklanki śmietanki 18% a następnie powoli podgrzewałam całość przez 5 minut. Na koniec dodałam kawałki kurczaka i podgrzewałam całość jakieś 10 minut. Gotowe.



Idealne z ryżem Basmati albo z naanem. Pycha - nawet jeśli nie ma się w domu pieca tandoor.

 

środa, 31 października 2007

 

1/4 kalafiora podzielonego na różyczki

dynia pokrojona w kostkę - objętościowo tyle co kalafiora

2 ziemniaki pokrojone w kostkę

1 cebula pokrojona w "pióra"

olej do smażenia, sól do smaku

kozieradka

czarna gorczyca

mieszanka curry

woda

Olej rozgrzać na patelni razem z kozieradką i gorczycą - uwaga gorczyca strzela, więc trzeba uważać. Na tym trzeba zeszklić cebulę i dorzucić po kolei: ziemniaki i podsmażyć, kalafior i podsmażyć a następnie dynię. Zamieszać, dosypać soli do smaku i curry - tak na oko dałam łyżeczkę albo dwie. Podlać 1/4 szklanki wody, zamieszać i na średnim ogniu, pod przykryciem dusić jakieś 10 min albo do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Już. Dobre wyszło i żółte a żółty kolor poprawia nastrój. :-)

 

wtorek, 06 lutego 2007

4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
olej słonecznikowy
1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
szczypta kminu rzymskiego
1 czubata łyżka kurkumy
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka mieszanki garam masala
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
2 łyżki masła
pęczek świeżych liści kolendry i sól do smaku


Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy (uwaga strzela!) i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku.
Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucić na patelnię. Dodać masło, przez chwilę podsmażyć sos i dodać pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry. Ja po przełożeniu na talerz posypuję solą do smaku. Ostre i smaczne.

a przepis mam stąd:http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,735

 
1 , 2