Przepisami trzeba się dzielić
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

DESERY

sobota, 01 czerwca 2013

Najprostszy deser świata: truskawki pokrojone w małe kawałki, cukier albo miód (nie koniecznie) i jogurt naturalny - niekwaśny. Deser idealny :-)

jogurt z truskawkami

niedziela, 21 października 2012

Zrobienie samemu budyniu nie jest bardziej pracochłonne niż zrobienie budyniu z torebki. A przecież domowy budyń smakuje dużo bardziej niż ten sztuczny.

budyn

budyn

budyn

pół litra mleka pełnotłustego

2 łyżki domowego cukru waniliowego - można i dać zwykłego cukru i dodać trochę pasty z wanilii albo laskę wanilii wyskrobać i zagotować w mleku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

 2/3 mleka zagotowałam. W tym czasie utarłam żółtka z cukrem. Do reszty mleka - tego zimnego - dodałam mąki ziemniaczanej - wymieszałam i dodałam do żółtek z cukrem. Wymieszałam dokładnie i powoli wlałam do zagotowanego mleka - cały czas mieszając. Trzeba doprowadzić do wrzenia i szybko zmniejszyć moc do minimum - cały czas mieszając. Budyń powinien zgęstnieć, ale trzeba uważać, by nie było grudek.

sobota, 18 sierpnia 2012

Ugotowana tapioka przypomina przezroczyste perełki. Jest lekkostrawna i bezglutenowa.

 pudding z tapioki

Tapiokę ugotowałam według instrukcji na opakowaniu - 2 łyżki tapioki wrzuciłam do 12 łyżek wrzącego płynu (zamiast wody użyłam mleka kokosowego zmieszanego z krowim i dodałam pól łyżki cukru trzcinowego. Mleko kokosowe jest gęste - można w razie potrzeby dolać więcej zwykłego mleka albo wody) i gotowałam około 10 minut. Tapioka jest gotowa, kiedy perełki robią się szkliste, przeźroczyste. Na wierzch kilka malin i śniadanie gotowe. Lepki, gęsty i kokosowy pudding w 15 minut :-)

sobota, 09 czerwca 2012

pudding ryżowypudding ryżowy

filiżanka ryżu na risotto

filiżanka mleka - pół na pół z wodą

łyżeczka masła

szczypta soli

niepełna łyżka cukru trzcinowego - można ppominąć

łyżeczka albo dwie ekstraktu waniliowego

cukier trzcinowy do posypania ryżu

Ugotowałam ryż na miękko w mleku i wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukrem. Dodałam do tego masła - wymieszałam i dodałam ekstrakt.

Ugotowany ryż przełożyłam do miski - posypałam cukrem trzcinowym i "przypaliłam" palnikiem do creme brule.

Gotowe. Można podać z konfiturą truskawkowo-rabarbarową.

środa, 08 lutego 2012

ryz z jablkami

Czy jest coś smaczniejszego i prostszego na zimne wieczory?

Wystarczy ugotować ryż na mleku (można gotować w mieszance mleka i wody). Użyłam ryżu do risotto - arborio, nie lubię sypkiego ryżu w tym daniu. Do ugotowanego ryżu dodałam pół łyżki masła, wymieszałam dokładnie i dodałam trochę cukru z cynamonem.

Na ryżu ułożyłam domowy mus z jabłek, posypałam cukrem z cynamonem. To wszystko.

czwartek, 05 stycznia 2012

mus czekoladowy

mus czekoladowymus czekoladowy

200 g czarnej, deserowej czekolady

3 jajka - oddzielnie białka i żółtka

250 ml śmietanki 36%

35 g cukru

szczypta soli

Ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przestudziłam ją i dodałam żółtka - wymieszałam dokładnie. Dodałam śmietankę i wymieszałam na gładką masę. Ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodałam białko do masy - wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Przelałam masę do kubeczków i wstawiłam je  do lodówki na kilka godzin. To wszystko. Można podać z ciasteczkami, biszkopcikami albo bitą śmietaną.

Przepis znaleziony w internecie.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6