Przepisami trzeba się dzielić
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

PIZZA/PASTA i RISOTTO

sobota, 01 marca 2014

Spaghettini dla 4 osób 

puszka pomidorów - bez skóry

2-3 ząbki czosnku siekane

pół łyżeczki peperoncino - albo więcej, albo mniej

puszka tuńczyka

kilka czarnych oliwek i trochę siekanej pietruszki

oliwa

sól i pieprz

Na niedużej patelni rozgrzałam oliwę. Usmażyłam na niej czosnek. Nie wolno go spalić, o co niezwykle łatwo. Dodałam puszkę pomidorów (w sezonie warto użyć świeżych) i peperoncino - wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a następnie dusiłam na bardzo małym ogniu aż wyparowała część płynu a sos zgęstniał. Dodałam soli i pieprzu. Wymieszałam, a następnie dodałam tuńczyka, ale nie wymieszałam dokładnie, by nie powstałą rybna breja. Całość podgrzałam, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić.

Spaghettini ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Włożyłam makaron na talerz, na to sos z tuńczykiem.

Dodałam oliwki i posypałam pietruszką.

Genialne danie.

sobota, 28 września 2013

To jeden z najprostszych sosów w kuchni włoskiej. I jeden z najlepszych. Wychodzi idealny o tej porze roku z mięsistych pomidorów.

all'Arrabbiata

Wystarczy oliwa z oliwek (5-6 łyżek)- na której podsmażamy 3-4 ząbki czosnku. Jak zbrązowieją, można je wyrzucić. Można też czosnek drobno posiekać i zostawić. Do oliwy dorzucamy papryczki peperoncino (dużo albo mało - zależy jak mocno pikantny ma być sos)- suszone, siekane i pozbawione pestek (kilka można zostawić). Do tego dorzucamy pomidory (4-5 sztuk - obrane, bez gniazd nasiennych i posiekane drobno).

Całość doprowadzamy do wrzenia a potem dużym na małym ogniu aż odparuje nadmiar płynu. Teraz można dodać soli i pieprzy do smaku.

Najczęściej do tego sosu podawany jest makaron penne, ale można poeksperymentować z innymi kształtami.

Danie można na koniec posypać siekaną pietruszką albo tartym parmezanem - albo jednym i drugim.

Smacznego.

Danie przygotował mój mąż.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Pyszne i delikatne risotto z kwiatami cukinii

Porcja dla 2 osób

risotto z kwiatem cukinii

około 10 kwiatów cukinii - przepłukanych, bez piasku i osuszonych

160 g ryżu na risotto

2 łyżki oliwy

łyżeczka masła

1 mała cebula - drobno posiekana

szczypta szafranu

4 łyżki startego parmezanu

pół litra osolonej wody - można dodać kieliszek białego wina

trochę pieprzu

 W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i osmażyłam na niej cebulę. Musi się zeszklić, ale nie przypalić. Na to wrzuciłam ryż i krótko podsmażyłam. Dolałam pół kubka wrzącej wody i cały czas mieszając czekałam aż ryż wchłonie cały płyn. I tak stopniowo dolewałam wodę aż ryż zmiękł - w międzyczasie dorzuciłam szczyptę szafranu i pieprzu do smaku. Pod koniec dodałam parmezan i masło - wymieszałam i dodałam kwiat cukinii. Dusiłam chwilę - cały czas mieszając. Nie można przesadzić, żeby kwiat się nie rozgotował. No i to tyle. Risotto gotowe. Jest bardzo smaczne i ma delikatny smak.

Można zamiast wody dodać bulionu - najlepiej drobiowego, ale uważam, że woda jest lepsza - nie przytłumi delikatnego smaku kwiatu cukinii.

risotto z kwiatem cukinii

niedziela, 21 lipca 2013

 sos z pancetta i manchego

Autorem i wykonawcą sosu jest mój mąż.

ok. 120 gram pancetty - włoskiego boczku

2 ząbki czosnku - posiekane

1 cebula - posiekana drobno

3 średnie dojrzałe pomidory - obrane i posiekane

oliwa

makaron - dowolny kształt

Na oliwie podsmażyć pancette, aż zrobi się chrupka. Na pancette wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Lekko podsmażyć i dodać posiekanego drobno pomidora. Wymieszać i dusić bez przykrycia, aż odparuje większość płynu. Można dodać do smaku soli, pieprzu i suszonej, sproszkowanej ostrej papryki.

Idealnie pasuje do każdego rodzaju makaronu.

A do sosu pasuje hiszpański ser manchego.

sos z pancetta i manchego

czwartek, 06 grudnia 2012

risotto dyniowe z szałwią

risotto dyniowe z szałwią

około 125 g dyni hokkaido - pokrojonej w drobna kostkę

ok 280 ml rosołu - najlepiej drobiowego, ale może być też wegetariański

1 mała cebula

6 listków szałwii - drobno siekanych

łyżka oliwy

80-90 g ryżu do risotta

ok 25 g masła

 sól i pieprz do smaku

 W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i usmażyłam na niej na miękko drobno siekaną cebulkę. Dodałam szałwii i przesmażyłam. Dodałam ryżu i przesmażyłam a następnie dolałam łyżkę wazową rosołu - całość gotowałam na małym ogniu, póki ryż nie wchłonął rosołu. Następnie dolałam kolejną porcję rosołu - mieszałam i gotowałam. I tak dalej - póki nie skończy się rosół. Pod sam koniec, kiedy ryż już będzie prawie miękki - dodałam pokrojoną w raczej drobną kostkę dynię oraz sól i pieprz do smaku.

Gdyby się okazało, że rosołu jest za mało, a ryż potrzebuje jeszcze płynu, można dodać przegotowanej wody.

Kiedy konsystencja risotta jest już odpowiednia - zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję masła, wymieszam dokładnie i gotowe. Nie dodaje sera do tej wersji risotta.

 Przepis pochodzi z książki "River Cottage Cookbook" Hugh Fearnley-Whittingstall.



wtorek, 13 listopada 2012

Domowe Pesto Genovese jest najlepsze :-)

Wystarczy makaron, garnek z wodą i sól.

Pesto jest genialne - można je zamrozić na później.

Wystarczy rozmrozić, ugotować makaron - odcedzić, wymieszać i obiad gotowy.

spaghetti z pesto

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6