Przepisami trzeba się dzielić
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

RYBY+OWOCE MORZA

poniedziałek, 06 maja 2013

Proste i smaczne greckie danie. Wspomnienie greckich wakacji.

To bardzo proste, ale smaczne danie.

krewetki saganaki

krewetki saganaki

puszka pomidorów - najlepiej posiekanych, bez skóry

duża szalotka

 4 ząbki czosnku

spory kawałek fety greckiej - naprawdę warto zainwestować w oryginalną

24-30 krewetek - sporych

pół szklanki wina wytrawnego białego

2 łyżki ouzo

1/4 szklanki rosołu albo wody

sporo oregano - najlepiej greckiego

sól (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i szalotkę. Dusiłam tak długo aż się zeszkliły i zmiękły. Dodałam pomidorów i poddusiłam - następnie dodałam wina, ouzo i rosołu. Wymieszałam, zagotowałam i dosypałam sporo oregano. Dusiłam tak długo, aż połowa płynu odparowała.

Na Patelni krotko obsmażyłam krewetki. Tak by się lekko zaróżowiły. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego.

Odparowany sos pomidorowy można doprawić solą i pieprzem - a następnie zalać nim krewetki. Na wierzchu pokruszyłam dużo fety i całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na jakieś 15-20 minut. Feta powinna się rozpuścić. Moja się "nie do końca rozpuściła" - niestety...

czwartek, 03 stycznia 2013

To jest obiad "resztkowy". Krewetki "wczorajsze" - smażone w oliwie z dodatkiem czosnku i suszonego peperoncino. Wystarczyło je odgrzać na patelni.

Do tego zrobiłam makaron ryżowy - jest genialnie prosty - wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Miękki makaron odcedziłam i dorzuciłam na patelnię z krewetkami. Podsmażyłam krótko i danie gotowe.

krewetki z makaronem ryżowym

piątek, 17 sierpnia 2012

To miał być eksperyment, premiera kulinarna. Moim zdaniem się udało, ale wśród współjadaczy zdania były podzielone. Marudzili, że za słone (dorsz) i za wilgotne (dorada w soli). Mnie smakowało :-)

Zaczęło się od kupienia 1 dorsza i 5 dorad. Dorsz był sprawiony i bez głowy, ale dorady całe i z wnętrznościami. Patrosząc je przypomniałam sobie czemu tego nie lubię robić, ale czegóż się nie robi dla smacznego obiadu.

Ryby sprawione, umyte i osuszone. Do 2 dorad włożyłam kilka ząbków czosnku, gałązki tymianku i pół plasterka cytryny.

doradadorada

Dorsz został zasypany solą. 4 dorady też zasypane solą gruboziarnistą i skropione wodą. Potrzeba około kilograma soli na 1 rybę. Trzeba też sól solidnie skropić - musi powstać warstwa - skorupa z soli wokół ryby.

ryba w soli

Jedną doradę po prostu zawinęłam w folię aluminiową. Bez soli i bez tłuszczu.

Ryby zostały wstawione do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 30 minut.

dorada

doradadorada

Moim zdaniem wyszły rewelacyjnie - zwłaszcza dorada. I ta w soli, i ta saute.

Podczas pieczenia mięso przeszedł zapach tymianku, cytryny i czosnku. Rewelacja

Dorsz był za słony, trzeba kupować takiego z głową.

No i muszę popracować nad jakością solnej skorupy oraz techniką oswobadzania ryby spod soli.

środa, 15 czerwca 2011
Uwielbiam to danie - proste, smaczne i efektowne.
Znalazłam je w książce Nigelli Lawson - Forever Summer i uwielbiam.
Robię dwie wersje - z awokado i z krewetkami.
Rewelacja!


Zaczęła od ugotowania czarnego ryżu. Trochę to trwa. Odsączyłam i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie ugotowałam krewetki - ok 5 minut w wodzie z dodatkiem soku z ½ limonki.

Dressing: dwie posiekane czerwone ostre papryczki, kawałek (4 cm) startego imbiru, dwa ząbki czosnku wyciśnięte, 4 łyżki sosu rybnego, dwie łyżki soku z limonki, 2 łyżki drobnego cukru i cztery łyżki wody. Całość dobrze wymieszać aż się rozpuści cukier. ja wszystko wkładam do małego słoika, zakręcam dobrze zakrętkę i wstrząsam.

Na ryż wyłożyłam krewetki i całość polałam sosem. To wszystko. Od razu jest gotowe do jedzenia. Jest pyszne ale i bardzo pikantne.

czwartek, 15 lipca 2010
Krewetki powinny być surowe - są szaro-bure, gotowane są różowe.
Na grillowej patelni podsmażyłam czosnek na oleju i na to położyłam krewetkowe szaszłyki, które smażą się bardzo szybko - kilka minut z każdej strony.
Kiedy krewetki są już różowe z każdej strony można zabierać się za jedzenie.
Doskonale do nich pasuje ryż, bagietka albo makaron sojowy/ryżowy polany odrobiną sosu sojowego. Można skropić je też sokiem cytryny albo limonki.


środa, 21 października 2009

Robię tą pastę "na oko", bez odważania proporcji:

sardynki w oleju/oliwie

biały ser

drobno siekana cebula

drobno krojony ogórek konserwowy

sól i pieprz do smaku

szczyptę papryki - może być ostra lub łagodna

Najpierw rozdrabniam ser i rozcieram - osobno rozdrabniam sardynki. Wszystko mieszam, dodaję cebulę i ogórki. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe. Teraz tylko dobry chleb i mam genialne śniadanie.

 
1 , 2 , 3