Przepisami trzeba się dzielić
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

WIELKANOCNE

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

śledzie w sherry

dobre, prawdziwe i tłuste śledzie moczone w sherry

czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki

koperek 

Wystarczy śledzie pokroić - dowolnie - udekorować koperkiem i cebulą. Gotowe.

W sumie miały być rolmopsy, ale śledzie były tak dobre, że nie trzeba było ich w żaden sposób "poprawiać". Minimum dodatków, maksimum smaku.

sobota, 19 kwietnia 2014

Śledzie w oleju z cebulką

śledź w olejuśledź w olejuśledź w olejuśledź w oleju

płaty śledziowe - ale prawdziwe śledzie, nie a la matias czy z tacki pewnej niemieckiej firmy

najlepsze byłyby matjasy, ale w Polsce ciężko je dostać

wymoczone płaty (w zależności od zasolenia trzeba je moczyć w mleku od 2 do 12 godzin) pokroiłam w niewielkie kawałki

Zalałam dobrej jakości olejem bezsmakowym i zasypałam dużą ilością cebuli posiekanej w drobną kostkę. Odstawiłam na co najmniej godzinę.

 sernik wielkanocny

sernik wielkanocny

sernik wielkanocny

130 g roztopionego masła i masło do posmarowania formy
350 g ciastek - krakersów ja użyłam kruchych ciastek o smaku cynamonowym
465 g tłustego, białego sera - dobrze zmielonego a najlepiej zmielonego i roztartego
190 g drobnego cukru
4 jajka roztrzepane
3 łyżeczki esencji waniliowej
garść rodzynek

roztopiona czekolada do posmarowania wierzchu sernika

cukrowe ozdoby do dekoracji

Ciastka zmiksowałam (można je pokruszyć wsypując do plastikowej torby i tłukąc tłuczkiem albo wałkiem) i dodałam do nich stopionego masła - wymieszałam dokładnie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem (dno warto wyłożyć pergaminem - łatwiej będzie wyjąć ciasto) i wyłożyłam masą ciastkowo-maślaną - docisnęłam a następnie wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowałam masę serową - w mikserze utarłam ser - na gładką masę. Dodałam cukru - wymieszałam a następnie dodałam roztrzepane jajka i 2 łyżeczki esencji waniliowej. Wszystko dobrze wymieszałam - tak by nie było żadnych grudek.

Całość wylałam na ciastka.
Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut

Na dno piekarnika wstawiłam żaroodporne naczynie z wodą.

Można sernik przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekł za mocno.
Upieczony sernik wyjęłam z piekarnika żeby przestygł. Posmarowałam wierzch roztopioną czekoladą i ułożyłam ozdoby, a następnie całość wstawiłam do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.

wtorek, 26 marca 2013

babka mandarynkowa

babka mandarynkowa

babka mandarynkowa

4 duże jajka

200 g drobnego cukru

250 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

200 g stopionego masła

starta skórka z 1 dużej mandarynki albo klementynki - albo z 2 małych

sok z 1 sporej mandarynki (albo 2 mniejszych) albo klementynki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli

Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam w sporej misce oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam stopniowo do masy jajecznej. Wymieszałam.
Na końcu wlałam powoli niezbyt gorące masło, dodałam sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam delikatnie i wylałam ciasto do foremki - może być keksówka albo klasyczna forma na małą babę.

Piekłam w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrowałam.
Sok z mandarynki i cukier puder wymieszałam, tak by powstała dość gęsta, ale lejąca się masa. Można nakłuć ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.

środa, 13 marca 2013

Keks na Wielkanoc

Keks na Wielkanoc

250 g miękkiego masła

150 g białego cukru

4 jajka

250 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

szczypta soli

laska wanilii - właściwie tylko jej wyskrobane wnętrze

3 łyżki mleka

100 g skórki pomarańczowej

100 g kandyzowanych wiśni

50 g rodzynek

 50 g żurawiny

 garść siekanych włoskich orzechów


Suszone owoce zasypałam łyżką mąki i wymieszałam - to (zazwyczaj) zapobiega ich opadaniu na dno ciasta.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiałam do miski, wymieszałam dokładnie.

W dużej misce utarłam miękkie masło z cukrem, dodając po jednym jajku - masa powinna być gładka. Dodałam wnętrze laski wanilii. Następnie stopniowo zaczęłam dodawać wymieszane sypkie składniki. Kiedy ciasto było już idealnie gładkie dodałam bakalie - trzeba je delikatnie wmieszać silikonową szpatułką, albo drewnianą łyżką.

Masę przelałam do formy keksowej - wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem pergaminowym.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam około 50 minut.

Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie drewniany patyczek wyciągamy suchy.

Przestudzone ciasto polałam lukrem: cukier puder + sok z pomarańczy.



środa, 06 marca 2013

marmorkuchen

200 g masła w temperaturze pokojowej

300 g cukru (wg mnie można mniej)

400 g mąki

szczypta soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka ekstraktu waniliowego

5 jajek

100 g stopionej gorzkiej czekolady

2 łyżki gorzkiego kakao

120 - 130 ml mleka

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka i utarłam całość na gładką masę. Następnie dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę dosypywałam na przemian z mlekiem. Raz mąka - raz mleko. Następnie dodałam ekstrakt waniliowy.

Formę na babkę wysmarowałam olejem i wysypałam mąką.

Wlałam połowę masy.

Do reszty masy dodałam stopionej czekolady i kakao - wymieszałam dokładnie i wylałam na waniliowe ciasto. Drewnianym patyczkiem przemieszałam oba rodzaje ciasta, ale niezbyt mocno - ma powstać struktura "marmurkowa".

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam 80 minut.

Przepis znaleziony w internecie.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5