Przepisami trzeba się dzielić
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

TAK SMAKUJE LITWA

wtorek, 28 czerwca 2011
Jest wiele powodów dla których warto pojechać do Wilna a ja znalazłam kolejny, sklep z czekoladkami na Gedimino prospektas:







Kupiliśmy przepiękną i smaczną różę z czekolady, czekoladki z nadzieniem kawowym, wiśniowym, ziarna kawy w czekoladzie i kilka innych, które zostały zjedzone zanim zdążyłam zrobić zdjęcia.
wtorek, 18 września 2007

Genialny wynalazek. Najpierw słodka skorupka a potem kwaśny owoc.

poniedziałek, 03 września 2007

Wiem, że lato się kończy i w zasadzie trzeba dla dzieci szukać kombinezonów i ciepłych butów. W Polsce zimno. Tu też zimno, wiej i pada ale co mi tam. Lody można jeść cały rok. Zwłaszcza jeśli są tak dobre jak te:

Jedne są o smaku waniliowym - pycha a drugie o smaku skondensowanego mleka - rewelacja. INGMAN to wytwórnia z Możejek. Robią jeszcze rewelacyjne lody Eskimo.

Te są waniliowo-czekoladowe. Też świetne.

poniedziałek, 20 sierpnia 2007

Kastinys jest tradycyjnym daniem żmudzkim - robi się go ze śmietany, masła i przypraw, najczęściej czosnku.

Genialnie pasuje do czarnego chleba litewskiego z kminkiem albo do pieczonych lub gotowanych w mundurkach ziemniaków. Do tego mieszanka siemienia lnianego roztartego z solą i cebulą. Mmmmmmmmm....

W wersji (dla mnie) luksusowej jest jeszcze przepyszny śledź z cebulką. Raj.

W restauracjach to danie przystawkowe ale dla mnie starcza na cały obiad.

sobota, 18 sierpnia 2007

Uwielbiam wprost litewski nabiał. Nigdzie nie jadłam tak dobrej śmietany. Szczególnie lubię tą z wytwórni Zemajtijos.

A jogurty - marzenie: na przykład ten truskawkowo-rabarbarowy.

Ale brzoskwiniowy też jest wspaniały i z malinami.

O dżiugasie i serze z kminkiem już wspominałam wcześniej.

No i mleko też jest rewelacyjne. Ale nie UHT - to smakuje wszędzie tak samo - a takie mleko z którego można zrobić zsiadłe.

środa, 15 sierpnia 2007

To moja ulubiona przekąska piwna na Litwie. Paski chleba - najcześciej ciemnego i obowiązkowo z kminkiem - podsmażone w oleju i natarte czosnkiem. Dla lepszego "efektu" mogą być polane serem roztopionym. Ja wolę bez sera. Są boskie, ciężkostrawne, tuczące i smaczne ;-)

Ten został zamówiony i zjedzony w Nidzie na cudownej Mierzeji Kurońskiej.

 
1 , 2 , 3 , 4