Przepisami trzeba się dzielić
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

JAJECZNE

środa, 26 lutego 2014

Do zrobienia francuskiego omleta nie trzeba specjalnej patelni ani specjalnych narzędzi. Wystarczy spora miska, średnia patelnia, dwa jajka i trzepaczka albo zwykły widelec i odrobina soli. Oczywiście kilka kropel oleju do smażenia.

Jajka ze szczyptą soli roztrzepałam mocno widelcem w misce - tak by na powierzchni pojawiła się piana.

Można dodać dwie łyżki mleka, można dodać jedną albo nawet dwie łyżki maki, ale wcale nie trzeba.

Na rozgrzany na patelni olej wylałam masę jajeczną i smażyłam aż na wierzchu zostanie odrobina nieściętego jajka.

Można spróbować podrzucić omlet, odwracając go - tak by nieściętą częścią wylądował na patelni. Powodzenia :-) Mnie się nie udało. Ani razu. Używam łopatki. Podsmażam omlet tylko chwilę, żeby jajko się ścięło. I to wszystko. Przełożyłam na talerz i gotowe.

omlet francuski

omlet francuski

czwartek, 14 marca 2013

jajka po wiedensku

jajka po wiedensku

jajka po wiedensku

2 jajka w szklance

łyżeczka masła

szczypiorek

sól i pieprz do smaku

do żaroodpornej szklanki/miseczki wbiłam jajka, dodałam masło

wstawiłam do garnka z wrzątkiem i gotowałam na średnim ogniu, póki białko się nie ścięło

posypałam solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem

kawałek bułki z masłem

szynka i dżem

śniadanie idealne

środa, 09 stycznia 2013

Zrobienie omletu wcale nie jest skomplikowane, trudne i pracochłonne...

omlet

Potrzebne będą dwa jajka, dwie łyżki mleka pełnotłustego, szczypta soli i masło klarowane do smażenia. Zamiast klarowanego masła można użyć zwykłego masła, pół na pół z olejem, wtedy zwykłe masło się nie przypali.

Wersja na szybko: jajka roztrzepałam dokładnie z mlekiem i solą. Najlepiej użyć trzepaczki.

Wersja druga: najpierw ubijam na sztywno białka - z dodatkiem soli. Następnie mieszam żółtka dokładnie z mlekiem i dodaje do nich białka. Ostrożnie mieszam z białkiem.

Na patelni do smażenia naleśników rozgrzałam masło i na już gorące wylałam masę jajeczną. Czekam aż masa zetnie się  - nie może być płynna. Omlet powinien nieco urosnąć i podnieść się. Ostrożnie przerzuciłam omlet na drugą stronę i krótko dosmażyłam.

Gotowy przełożyłam na talerz - posmarowałam domowymi powidłami śliwkowymi, złożyłam na pół i posypałam cukrem pudrem. Gotowe.

Smacznego śniadania.

omlet

wtorek, 03 maja 2011
To nieco okrojona wersja przepisu, który znalazłam w najnowszej "Kuchni" ale i tak tortilla wyszła świetna.



mała cebula - drobno posiekana
4-5 ząbków czosnku - posiekanych drobno
5 jajek
sporo pokrojonej w cienkie plastry kiełbasy chorizo - ostrej
sól i pieprz do smaku
3 spore ziemniaki - ugotowane al dente

(można też dodać groszku zielonego, papryki, brokułów)

Cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju. Dodałam kiełbasy i podsmażyłam - czosnek i cebula powinny się "zaczerwienić" od przypraw wypływających z kiełbasy. Następnie dodałam ziemniaków pokrojonych w plasterki i całość podsmażyłam kilka minut mieszając delikatnie.

Jajka roztrzepałam dokładnie w sporej misce i dodałam do nich soli (ale ostrożnie, bo kiełbasa jest słona) i pieprzu do smaku. Wymieszałam i zalałam nimi podsmażone ziemniaki z chorizo. Podsmażyłam chwilę i patelnię wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Postawiłam ją na górnej półce - chodzi o to, żeby się ścięło jajko, tortilla urosła i ze złociła. W moim piekarniku to trwa około 10 minut. Trzeba tylko uważać, by jej nie przypalić.

piątek, 25 marca 2011

Bajecznie prosty i szybki.

2 jajka

pół średniej cukinii albo 1 mała

łyżka albo dwie siekanego szczypiorku

może być też koperek

sól i pieprz i olej do smażenia


Jajka ubiłam trzepaczką aż powstała piana ale lekka - nie wolno ich spienić. Utarłam cukinię na tarce o grubych oczkach i dodałam do niej jajka - wymieszałam i dodałam szczypiorek oraz sól i pieprz.

Wylałam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam aż się ścięło. Przewróciłam na drugą stronę i dosmażyłam na złoto.

Wszystko. Proste, szybkie i bardzo smaczne.

poniedziałek, 06 lipca 2009
Przepis pochodzi z programu i książki "Jamie at Home"
i jak sam autor twierdzi jest skrzyżowaniem tortilli z frittatą.
To prosty i smaczny przepis. Ja zrobiłam z połowy podanych przez Jamiego Olivera składników.

2 nie za duże ziemniaki ugotowane 6-8 minut we wrzącej wodzie
5 jajek
sporo kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki

Na oleju podsmażyłam kiełbasę z papryką i dodałam pokrojone w plastry ziemniaki. Podsmażyłam kilka minut a następnie zalałam rozbełtanymi jajkami z dodatkiem szczypty soli. Smażyłam minutę a następnie wstawiłam do nagrzanego mocno piekarnika - na najwyższą półkę. Jajka muszą się ściąć - w zależności od tego jak gorący jest piekarnik trwa to kilka minut.
Pyszny i prosty przepis :-)

 
1 , 2