Przepisami trzeba się dzielić
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

LODY

niedziela, 11 sierpnia 2013

Jak ja mogłam żyć nie znając tych lodów? Nie wiem, ale odkąd znam, to uwielbiam!

lody owsiankowe

110 g cukru (w oryginalnym przepisie było o 1/3 cukru więcej)

4 żółtka (w oryginalnym przepisie były 3)

415 g mleka pełnotłustego

300 g 36% śmietanki

70 g płatków owsianych, ale nie błyskawicznych

1/2 łyżeczki soli

1 laska wanilii, albo nawet dwie

Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotowałam, wrzuciłam przekrojoną laskę wanilii i płatki owsiane - gotowałam na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Owsianka powinna zgęstnieć. Dolałam śmietanki. Zamieszałam. Wyjęłam laskę wanilii. Gotową masę stopniowo dodałam do jajek - wymieszałam dokładnie i przelałam do pojemnika, który można wstawić do lodówki, jak już przestygnie. Masa powinna stać w lodówce przez noc. Następnego dnia przelałam masę do sorbetiery i mieszałam tak długo, aż zacznie przypominać rzadkie lody. Właściwie to można już jeść, ale można też przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki, żeby zgęstniały.

lody owsiankowe

Przepis znaleziony w internecie.

piątek, 10 sierpnia 2012

 sorbet malinowysorbet malinowy

ok. 500 g malin

około 1/4 szklanki drobnego cukru

2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki zmiksowałam na gładki mus. Wstawiłam całość do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie przelałam masę do sorbetiery. Trzeba tak długo pozwolić masie się mieszać i mrozić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Można jeść od razu albo przełożyć do plastikowego pojemnika i schować do zamrażalnika.

Ja zrobiłam "lody na patyku" - masę przełożyłam do foremek na lody z IKEI. Zamroziłam i po kilku godzinach były gotowe lody na patyku w wersji light i dietetycznej.

PS: Można też do sorbetu dodać naturalnego, niekwaśnego jogurtu i wtedy mamy doskonałe lody.



sobota, 21 lipca 2012

To najprostszy sorbet jaki robiłam. A wszystko dzięki mango z puszki :-) Po wielu próbach ze świeżym mango z polskiego sklepu poddałam się. Albo było niedojrzałe, albo gniło kiedy usiłowałam się doczekać aż dojrzeje.

Kupiłam więc puree z mango w puszcze - w sklepie Samira. Według mnie to jest najsmaczniejsze.

 

Jest słodkie, wiec nie trzeba dodawać cukru. Wystarczy trochę soku z cytryny. Dobrze schłodzone puree przelałam do sorbetiery i mieszałam aż zgęstniało. Przełożyłam do foremek na lody i odstawiłam do zamrażalnika. Można też masę po prostu przelać do foremek, bez mieszania w sorbetierze - też są dobre i jadalne ;-)

To wszystko. Genialne lody z mango gotowe:

sorbet z mangosorbet z mangosorbet z mango

Tagi: mango
09:59, upl , LODY
Link Komentarze (2) »
niedziela, 15 lipca 2012

To był totalny eksperyment. Awokado zazwyczaj dodaję do sałatki, czasem robię z nim koktajl, ale lody po raz pierwszy.

Przepis znaleziony w sieci.

Bardzo udany eksperyment!

lody z awokadolody z awokado

1/2 kubka wody

1/4 kubka cukru

1 awokado

odrobina soli

łyżka soku z cytryny

Wodę z cukrem zagotowałam w małym garnku - cukier musi się dokładnie rozpuścić. Następnie płyn trzeba schłodzić. W tym czasie obrałam awokado, usunęłam pestkę. W blenderze zmiksowałam awokado z solą i sokiem z cytryny - dodając stopniowo chłodny płyn. Trzeba miksować tak długo aż masa będzie zupełnie gładka. W razie czego trzeba wymieszać masę i zeskrobać ze ścian blendera większe kawałki. Masa musi być dobrze zmiksowana.

Można teraz masę wlać do foremek na lody albo wlać do maszynki do lodów. Ja się zdecydowałam na foremki - takie zupełnie zwyczajne z IKEI.

niedziela, 10 czerwca 2012

 sorbet truskawkowy

ok. 500 g truskawek

około pół szklanki cukru - można mniej lub więcej - w zależności od tego jak słodkie są truskawki

2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki zmiksowałam na gładki mus. Wstawiłam całość do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie przelałam masę do sorbetiery. Trzeba tak długo pozwolić masie się mieszać i mrozić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Można jeść od razu albo przełożyć do plastikowego pojemnika i schować do zamrażalnika. Ja postanowiłam zrobić "lody na patyku" i ukręcone lody włożyłam do foremek na lody - takich zwykłych z IKEI. Zamroziłam i po kilku godzinach były gotowe.

sorbet truskawkowysorbet truskawkowy

poniedziałek, 01 sierpnia 2011

Przepis a właściwie inspirację znalazłam na blogu SkinnyTaste.com. Nie do końca potrafię znaleźć polski odpowiednik. Nie są to lody, raczej mrożone owoce w soku pomarańczowym w kształcie lodów. Lody dla odchudzających się :-)

No i ich zrobienie jest baaaanalnie proste.

Trzeba mieć tylko pojemniki do mrożenia. Ja kupiłam w IKEI ale można wykorzystać plastikowe kubki - trzeba tylko zorganizować drewniane patyczki do lodów.


Do pojemników wrzucam owoce: maliny, borówki amerykańskie, kawałki arbuza, kiwi, śliwek, melona i nektarynki. Całość zalałam sokiem z pomarańczy. Powtykałam patyczki i całość wstawiłam do zamrażalnika.

Można dodać absolutnie dowolne owoce. Następnym razem dodam mango i ananasa. Moje dziecko prosiło o bardziej rozdrobnione i żeby lód zaczynał się słodkim sokiem pomarańczowym a nie kwaskowatą maliną.

 
1 , 2