Przepisami trzeba się dzielić
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

Szparagi

środa, 07 maja 2014

Prawdziwa wiosna na talerzu:


gotowane zielone szparagi (nie trzeba ich długo gotować, wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować maksymalnie pięć minut)

awokado

pomidor i cebula

do tego trochę soli, soku z cytryny i ewentualnie oliwy

Nic więcej nie trzeba do wiosennej sałatki.


wtorek, 02 lipca 2013

Wyjątkowo smaczne i nieskomplikowane danie do którego potrzebne są zielone szparagi (gotowane na parze około 5 minut albo smażone na patelni) i jajko - ewentualnie dwa (można zrobić sadzone a można też pokusić się o jajka gotowane w "koszulkach"). Do tego trochę masła, sól i pieprz.

Gotowe. Smacznego.

szparagi i sadzone

środa, 22 maja 2013

szparagi z szynka

To bardzo proste, ale i bardzo smaczne danie.

Wystarczy ugotować szparagi (białe, cienkie gotuję 4 minuty na parze - wcześniej obieram je do 2/3 wysokości i odcinam zdrewniały koniec) i zawinąć je w szynkę parmeńską. Można podać do nich sos majonezowy, jogurtowy, czosnkowy albo musztardowy, ale według mnie same szparagi z szynką są idealne i nic więcej mi nie trzeba.

szparagi z szynka

szparagi z szynka

czwartek, 16 maja 2013

Nareszcie są szparagi. W tym roku zaczęłam od zielonych - gotowanych na parze 5 minut - tyle absolutnie wystarczy.

Do tego gotowane jajko (może być sadzone) i sałatka - najprostsza z najprostszych: tarta na plastry rzodkiewka, ogórek i marchewka z odrobiną oliwy, octu winnego i soli.

To wszystko. Smacznego.

zielone szparagi

środa, 04 lipca 2012

szparagi po chinsku

pęczek zielonych szparagów - jak najcieńszych

2 łyżeczki sosu sojowego

1/2 łyżeczki cukru

łyżeczka oleju sezamowego

łyżeczka octu winnego

łyżeczka nasion sezamu

Szparagi ugotowałam na wrzątku - krótko - 2-3 minuty. Przełożyłam na papier kuchenny, żeby osączyć z wody. Do dużej miski wlałam składniki na sos, wymieszałam i dodałam szparagi. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Tuż przed podaniem można posypać sezamem. Gotowe.

piątek, 15 czerwca 2012

Danie z serii bardzo szybkich.

Umyte zielone szparagi, z odciętymi końcówkami podsmażyłam 2 minuty na oleju na patelni. Dodałam łyżkę pasty miso, łyżeczkę wody i łyżeczkę mirin i dusiłam 3 - 4minuty na bardzo małym ogniu.

Gotowe danie posypałam czarnym sezamem.

Gotowe.

szparagi w miso

 
1 , 2 , 3 , 4