Przepisami trzeba się dzielić
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

MUFFINY

środa, 23 października 2013

 mufiny pomarańczowo-żurawinowe

mufiny pomarańczowo-żurawinowe

mufiny pomarańczowo-żurawinowe

250 g suszonej żurawiny

315 g mąki pszennej

150 g drobnego cukru - w oryginalnym przepisie jest 200 g, ale to zdecydowanie za dużo

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka starta z jednej pomarańczy

ok. 250 ml soku z pomarańczy

1 jajko

60 ml oleju bez smaku

Wszystkie suche składniki wymieszałam w dużej misce. Dodałam żurawinę. Wymieszałam, tak by owoce były pokryte mąką. Następnie dodałam lekko roztrzepane jajko, olej i sok z pomarańczy. Wymieszałam, ale nie za dokładnie i przełożyła masę do foremek na muffiny.

Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam 25 minut.

Muffiny wyszły genialnie pomarańczowe i wilgotne. Pycha.

Przepis znaleziony w internecie.

niedziela, 20 października 2013

muffiny waniliowo-czekoladowe

muffiny waniliowo-czekoladowe

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo nawet 3

80 g cukru

70 g cukru muscovado

115 ml oleju

200- 220 ml maślanki

dużo groszków czekoladowych - około 150 g

Wszystkie składniki suche wymieszałam w dużej misce. Dodałam oleju - wymieszałam, następnie jajka - wymieszałam, następnie maślankę i wymieszałam. Dodałam dobrze schłodzone w lodówce groszki czekoladowe. Delikatnie wymieszałam i nałożyłam do foremek na muffiny.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekłam około 20 minut.

Z tej ilości składników wychodzi 12 muffinek.

muffiny waniliowo-czekoladowe

muffiny waniliowo-czekoladowe

sobota, 01 czerwca 2013

muffiny migdałowo wisniowo czekoladowe

260 g mąki pszennej

150 g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta soli

1 jajko

60 g rozpuszczonego masła

250 g kwaśnej, gęstej śmietany

100 - 150 g groszków czekoladowych

suszone wiśnie - ok 3-4 na jednego muffina

100 - 120 g migdałów prażonych i siekanych

W dużej misce wymieszałam sypkie składniki: mąkę, sól, cukier, proszek. Stopniowo dodałam śmietanę i roztrzepane jajko - wymieszałam. Na koniec dolałam masła i dosypałam migdałów - wymieszałam i dodałam groszków czekoladowych.

Masę przełożyłam do foremek na muffiny - powinno wyjść 12 standardowych i w każdego muffina powtykałam po 3-4 wiśnie.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piekłam około 30 minut.

muffiny migdałowo wisniowo czekoladowe

środa, 24 kwietnia 2013

Pierwsze muffiny z truskawkami w tym roku.


muffiny z truskawkamimuffiny z truskawkami

 

250 g mąki pszennej

115 g złotego cukru trzcinowego

szczypta soli

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

150 ml mleka

40 g oleju albo oliwy

łyżeczka esencji waniliowej

około 200 g truskawek - umytych, bez szypułek i pokrojonych na drobne cząstki

gruby cukier trzcinowy do posypania

Suche składniki wymieszałam w dużej misce.

W drugiej wymieszałam wszystkie mokre - trzeba je dobrze wymieszać.

Dolałam mokre składniki do suchych i wymieszałam łyżką. Nie trzeba a nawet nie wolno długo tego mieszać - tylko tyle by się połączyły.

Przelałam masę do foremek na muffiny i do każdej foremki powkładałam kawałki truskawek - tak porządnie, od serca, żeby było je widać i czuć. Powciskałam truskawki w ciasto. Na wierzchu posypałam grubego cukru trzcinowego - około pół łyżeczki na muffina. A wyjść powinno 12 sztuk.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam 25 minut. Polecam - wyszły przepyszne!


muffiny z truskawkami

Przepis znaleziony w internecie.

niedziela, 21 kwietnia 2013

muffiny kokosow-ananasowo-migdalowemuffiny kokosow-ananasowo-migdalowemuffiny kokosow-ananasowo-migdalowe 

225 g ananasa z puszki - osączonego

ok. 315 g mąki pszennej

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

70 g cukru pudru

35 g wiórków kokosowych

1 jajko

70 g syropu ananasowego z puszki - ok 1/4 szklanki

70 g roztopionego masła

duża garść migdałów pokrojonych w słupki

W dużej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól i cukier puder.

W drugiej misce wymieszałam syrop ananasowy, jajko i zmiksowanego ananasa.

Do suchych składników dodałam mokre, wymieszałam i dolałam roztopionego, przestudzonego masła. Wymieszałam i przełożyłam do foremek na muffiny. Na wierzch wysypałam migdały i całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 25 minut.

Gotowe :-)

Przepis znaleziony w internecie.

wtorek, 26 lutego 2013

muffiny bananowe z czekoladą

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

60 g masła roztopionego

110 g cukru

115-120 g mleka - to jest około pół szklanki

2 jajka

2 przejrzałe banany - rozgniecione na miazgę

ok 200 g groszków czekoladowych

W sporej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mleko z jajkami i dolałam do suchych składników. Wymieszałam i dodałam roztopionego i przestudzonego masła - wymieszałam. Na koniec dodałam masę bananową i groszki czekoladowe. Wymieszałam i przełożyłam do foremek na muffiny. To jest porcja na 12 sztuk.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piekłam około 20 minut. Gotowe. Muffiny są obłędnie smaczne.

muffiny bananowe z czekoladą

muffiny bananowe z czekoladą

Przepis pochodzi z australijskiego Taste.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6