Przepisami trzeba się dzielić
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl

TAK SMAKUJE RZYM

poniedziałek, 28 lutego 2011

 Po pierwsze espresso:

Espresso z Limoncello:

Sprzedawcy pieczonych kasztanów - są pyszne i bardzo mi ich brakuje w Warszawie:

Makarony są wszędzie:

Warzywa zresztą też - nawet w lutym:

I najstarsza kawiarnia w Rzymie:

W Antico Caffe Greco, która powstała w 1760 roku - kawę pijali m.in. Stendhal, Goethe, Byron, Keats, Ibsen, Andersen, Mendelssohn i Thorvaldsen a nawet Orson Welles... A także Polacy - Chopin, Mickiewicz, Norwid, Słowacki, Sienkiewicz i Czesław Miłosz.

Kawiarnia jest położona w samym sercu Rzymu, tuż przy Schodach Hiszpańskich, na Via Condotti. Kelnerzy noszą fraki i zachowano stary wystrój kawiarni. Jest uroczo - piekielnie drogo ale uroczo. Może nieco przeszkadzają turyści cykający sobie zdjęcia przy kawie za 10 euro ale ta kawa jest cudowna :-) Do tego małe galaretki, ciasteczka, wspaniałe torty i ciasta.

środa, 23 lutego 2011
Warzywne ravioli z sosem z cukinii i pomidorkami:


Rigatoni z sosem serowym i kwiatami cukinii:


Spaghetti bolognese:


Spaghetti carbonara:


Lasagne mięsno-pomidorowe:


Fettucine z tuńczykiem, rukolą i mozzarellą oraz czarnymi oliwkami:


A jak się znudzi to można zamówić burgera:

niedziela, 20 lutego 2011
Na terenie dawnego rzymskiego getta, zaraz za synagogą, trafiliśmy do koszernej restauracji.

Mają certyfikaty i żydowskie przysmaki. Nawet carbonara i saltimbocca są dostosowane do wymogów koszeru, a więc bez wieprzowiny. Do mięs nie podają sera ale za to mają mnóstwo ciekawych i smacznych dań, które warto spróbować.

Smażone karczochy:


Kwiat cukinii faszerowany rybą i smażony w cieście:


Mięsne ravioli z sosem mięsno-pomidorowym:



Cielęcy ozorek w sosie z oliwy, soku z cytryny i siekanej pietruszki:

sobota, 19 lutego 2011
Właśnie po to warto było tu przyjechać:



Karczochy to rzymski przysmak. Są pyszne - gotowane z dodatkiem cytryny, podane na ciepło z oliwą i ziołami. Ja nie potrafię takich przygotować.

Sałatka z karczochów z serem grana:

piątek, 18 lutego 2011
Włoskie antipasti to jest to od czego warto zacząć obiad. Nie za mało, nie za dużo.
Salami, mozzarella di bufala, grillowany bakłażan i grillowana cukinia szynka parmeńska:




I świeże ostrygi:

czwartek, 17 lutego 2011
A jednak warto je spróbować - z oliwą i octem balsamico. Bakłażan, cukinia, papryka i radicchio (chyba).


 
1 , 2