Przepisami trzeba się dzielić
| < Styczeń 2006 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
sobota, 28 stycznia 2006
 

Ciasto:

175 g stopionego masła

125 g oleju

300 ml zimnej wody

400 g mąki tortowej

250 gram ciemnego cukru

50 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

250 ml kwaśnej śmietany

3 jajka

Esencja waniliowa/aromat waniliowy

 

Krem czekoladowy:

2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady

200 g masła

275 gram cukru pudru

esencja waniliowa

 

Mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek wymieszać w misce – dodać masło, olej i wodę – zamieszać. Następnie dodać stopniowo śmietankę, jajka i esencje waniliowa – wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Wysmarować grubo masłem okrągłą formę tortowa o średnicy 24 cm. Wylać połowę masy i piec 50 minut w 180 stopniach.

Wyjąć, przełożyć na talerz, i do ponownie nasmarowanej tortownicy wlać drugą połowę ciasta – też piec 50 minut w 180 stopniach.

Ciasto ostudzić i posmarować kremem czekoladowo maślanym (masło utrzeć z cukrem, dodać stopioną czekoladę i esencję – całość ucierać na gładką masę) – najpierw pierwszą warstwę – położyć na niej drugą warstwę ciasta i posmarować z wierzchu i po bokach.

 

 

4 żółtka + 4 białka

300 gram serka Mascarpone

4-5 łyżek cukru pudru

2 filiżanki mocnej kawy

gorzkie kakao

24 biszkopty włoskie – do Tiramisu

Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.


Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową.

Moczyć biszkopty w kawie krótko! Szybko nasiąkają. Biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to układamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 6-10 h.

Po wyjęciu z lodówki całość posypać przesianym przez sitko kakao.

Do kawy można dodać 2-3 łyżki wina marsala albo koniaku, likieru kawowego, rumu czy amaretto.

środa, 25 stycznia 2006

1. chleb razowy gruboziarnisty

2. oscypek nie wędzony

3. pomidor

4. cebula

PYCHA!

poniedziałek, 23 stycznia 2006


Składniki:
12 łyżeczek masła
1/2 kg mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
40 dag brązowego cukru
2 jajka
250 ml maślanki
1 łyżka skórki pomarańczowej
40 dag mrożonych jagód

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka)

(przepis z Kulinarnego Atlasu Świata)